Digital tillgänglighet – WCAG

wcag

Digital tillgänglighet:
En nödvändighet för offentliga webbplatser och appar

I den digitala eran är tillgänglighet en central princip för att säkerställa att alla medborgare kan dra nytta av offentliga tjänster online. Offentliga aktörers webbplatser och mobilappar bör vara användarvänliga och tillgängliga för en bred publik. Här är några viktiga punkter och åtgärder för att förbättra digital tillgänglighet:

 1. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG):
  Följ riktlinjerna från WCAG för att skapa webbinnehåll som är tillgängligt för alla användare, inklusive de med funktionsnedsättningar. Dessa riktlinjer täcker områden som texttillgänglighet, navigering, och multimedia.

 2. Responsiv design:
  Säkerställ att din webbplats och app är responsiva och anpassar sig dynamiskt till olika enheter och skärmstorlekar. Detta gör det möjligt för användare att enkelt navigera och konsumera innehåll oavsett vilken enhet de använder.

 3. Tydlig och anpassningsbar text:
  Använd läsbar text och erbjuda alternativ för att anpassa textstorleken. Detta är särskilt viktigt för personer med synnedsättning eller äldre användare.

 4. Alt-Text för bilder:
  Se till att alla bilder har beskrivande alternativtext (alt-text) för att göra innehållet förståeligt för personer med synnedsättning. Alt-texten bör tydligt förmedla bilden eller grafikens syfte.

 5. Webbplatsens kontrastförhållande:
  Ha en god kontrast mellan text och bakgrund för att underlätta läsbarheten, särskilt för personer med synnedsättningar. WCAG rekommenderar ett förhållande på minst 4,5:1.

 6. Navigationsstruktur:
  Skapa en tydlig och intuitiv navigationsstruktur. Använda ordentliga rubriker, underrubriker och en logisk ordning för att hjälpa användare att orientera sig på webbplatsen eller i appen.

 7. Utför användartester:
  Genomför användartester med olika personer för att identifiera och adressera specifika tillgänglighetsutmaningar.

 8. Utbildning och medvetenhet:
  Utbilda webbplatsadministratörer och innehållsskapare om vikten av digital tillgänglighet. Skapa en medvetenhet om hur små förändringar kan göra en stor skillnad.

Genom att integrera dessa åtgärder i utvecklings- och underhållsprocessen för webbplatser och appar, kan man säkerställa att digitala tjänster är tillgängliga för alla och man främjar inkludering och möter höga standarder för användbarhet och tillgänglighet.

Vill du boka en webbplatsanalys och förbättra tillgängligheten på din webbplats? Kontakta mig på kontakt@merlins.se. Läs mer om mina tjänster här.

Med vänliga hälsningar

Tilda Källström

Dela inlägget:

Se fler inlägg

Merlins Creative

Merlins Creative firar 1år!

Idag firar Merlins Creative ett år av spännande äventyr, utveckling och framgångar! Idag är det ett helt år sedan jag startade företaget Merlins Creative, något som kändes helt rätt redan från första början.

Läs mer »
Lansering Väduren 2

Lansering av Väduren 2

Väduren 2 är en bostadsrättsförening i Stockholm som kontaktade Merlins Creative då de önskade en ny webbplats. På sin webbplats vill de ge värdefull information till sina medlemmar i föreningen.

Läs mer »

Kontakta mig!

Webbdesign & Webbutveckling · Analys & Optimering · Content & SEO · Marknadsföring & SOME