Din guide till bilder på webben

Bilder och filformat

Optimera bilderna på din webbplats.

En guide till bilduppladdning och filformat på din hemsida

Att inkludera bilder på din webbplats är inte bara ett sätt att förbättra estetiken, det är också ett sätt att locka och engagera besökarna. För att verkligen utnyttja kraften i bilder på nätet krävs det mer än bara att bara ladda upp dem. Optimering av dina webbfoton är en vetenskap i sig, och det kan göra en betydande skillnad inte bara för din webbplats prestanda utan också för dess synlighet på nätet.

Denna guide är avsedd att vara din resurs för att förstå och implementera bästa praxis för bildhantering på din webbplats. Från att välja rätt bildformat till att optimera storlek och hantera laddningstider, kommer vi att utforska varje aspekt av webbfotografier och ge dig praktiska riktlinjer för att maximera deras effektivitet och tillgänglighet.

Låt oss dyka in i världen av bildhantering och låta dina webbfoton lysa på nätet!

1. Storlekens betydelse:

 • Optimering: Komprimera dina bilder utan att tumma på kvaliteten. Använd verktyg som TinyPNG eller ImageOptim för att minska filstorleken – eller minska ned storleken genom Photoshop eller gratisverktyget Photopea. Försök att hålla dina bilder så små som möjligt och att inte ha större filer än vad som är absolut nödvändigt. Detta för att snabba på laddtiderna på din webbplats och därmed förbättra din SEO.
 • Responsiv Design: Anpassa bildstorleken efter enheten. Ett gigantiskt foto som ser fantastiskt ut på en datorskärm kan överväldiga en mobilskärm och därmed göra att webbsidan laddar långsamt. Här kan du visa en storlek av varje bild på datorskärm, och en mindre storlek på mobilskärmar. Se alltid till att bilderna inte hår utanför skärmen.

2. Vilket format ska du använda?:

 • JPEG (JPG): Perfekt för fotografier och bilder med många färger. Bra kompression utan att förlora för mycket kvalitet.
 • PNG: Perfekt för bilder med genomskinliga bakgrunder eller skarpa detaljer.
 • GIF: Lätt och perfekt för enklare grafik och animationer. Använd när du vill skapa något roligt och lätt.
 • AVIF: Bra val för både bilder och animerade bilder på grund av hög prestanda och royaltyfritt bildformat. Det erbjuder mycket bättre komprimering än PNG eller JPEG med stöd för högre färgdjup, animerade ramar, transparens, etc. Tänk på att när du använder AVIF bör du inkludera fallbacks till format med bättre webbläsarstöd (dvs använda <bild>-elementet).
 • SVG: Vektorbildformat; idealisk för användargränssnittselement, ikoner, diagram, etc., som måste ritas exakt i olika storlekar. Support: Chrome, Edge, Firefox, IE, Opera, Safari.
 • WebP: Utmärkt val för både bilder och animerade bilder. WebP erbjuder mycket bättre komprimering än PNG eller JPEG med stöd för högre färgdjup, animerade ramar, transparens etc. AVIF erbjuder något bättre komprimering, men stöds inte riktigt lika bra i webbläsare och stöder inte progressiv rendering. Support: Chrome, Edge, Firefox, Opera, Safari

3. Upplösning och PPI:

 • Upplösning: Mäts i pixlar per tum (PPI eller DPI). Standard för webb är 72 PPI. Högre upplösning (300 PPI) passar för utskrift, men är överflödig online.
 • Skala Bilder: Skala bilder till den verkliga storleken på din webbsida. Om en bild visas som 300×300 pixlar, ladda inte upp en 3000×3000 pixlar. Detta för att undvika att webbsidan laddar långsamt på grund av för stora bildfiler.

4. Bildnamn och Alt-text:

 • SEO-vänligt: Ge dina bilder meningsfulla filnamn och använd alt-text för att beskriva innehållet. Det hjälper inte bara SEO utan ger också tillgänglighet för användare med skärmläsare.
  Vill du läsa mer om alt-texter och webbtillgänglighet, kan du göra det på Digg.se.

5. Laddningstid är nyckeln:

 • Cachning: Använd cachning för att lagra bilder lokalt på användarens enhet, vilket minimerar laddningstiden vid upprepade besök.
 • CDN (Content Delivery Network): Distribuera dina bilder på servrar runt om i världen för snabbare laddningstider.

6. Säkerhet är viktigt:

 • Vattenstämpel: Lägg till en vattenstämpel på dina bilder om du är oroande över obehörig användning.
 • Rättigheter och Licenser: Se till att du har rättigheterna eller licenserna för de bilder du använder för att undvika juridiska bekymmer – särskilt om du använder bilder som andra har tagit eller skapat.

Slutsats: En vacker bild säger mer än tusen ord, men bara om den presenteras på rätt sätt.

Vill du ha hjälp med att optimera dina bilder?
Läs mer om Analys & Optimering här.
Kontakta mig på kontakt@merlins.se.

Med vänliga hälsningar

Tilda Källström

Dela inlägget:

Se fler inlägg

Merlins Creative

Merlins Creative firar 1år!

Idag firar Merlins Creative ett år av spännande äventyr, utveckling och framgångar! Idag är det ett helt år sedan jag startade företaget Merlins Creative, något som kändes helt rätt redan från första början.

Läs mer »
Lansering Väduren 2

Lansering av Väduren 2

Väduren 2 är en bostadsrättsförening i Stockholm som kontaktade Merlins Creative då de önskade en ny webbplats. På sin webbplats vill de ge värdefull information till sina medlemmar i föreningen.

Läs mer »

Kontakta mig!

Webbdesign & Webbutveckling · Analys & Optimering · Content & SEO · Marknadsföring & SOME